Tuesday, May 17, 2011

Common Law Admission Test CLAT practice paper General Awareness

SOCIALIZE IT →


Common Law Admission Test  CLAT  practice paper  General Awareness
Practice Test Paper For CLAT Common Law Admission Test
free Sample Questions
Online Free MCQ Quiz
1. Which of the following gave a tough resistance in India to the army of Alexander?
(A) Bimbsara
(B) Bindusara
(C) Poras
(D) Harshvardhan
Ans. (C)
2. Alberuni accompanied to India with—
(A) Mohammad Ghori
(B) Mabmud of Ghazni
(C) Timurlang
(D) Ahmad Shah Abdali
Ans. (B)
3. Which of the following are the Indian astronomer and mathematician during the reign of?
Chandragupta Vikarmaditya?
(A) Charak
(B) Banbhatta
(C) Aryabhatta
(D) Susrut
Ans. (C)
4. Russia sent troops during the end of 1979 to—
(A) India
(B) America
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
Ans. (C)
5. Analects is the sacred book of—
(A) Taoism
(B) Confucianism
(C) Judaism
(D) Shintoism
Ans. (A)
6. Which of the following held the post of Deputy Prime Minister of India simultaneously with Jagjivan Ram?
(A) Y. B. Chavan
(B) Charan Singh
(C) Guljari Lal Nanda
(D) B. D. Jatti
Ans. (B)
7. Which one of the following is popularly called ‘Dakshin Ganga’?
(A) Cauvery
(B) Godavari
(C) Tungbhadra
(D) Krishna
Ans. (B)
8. Which state in India is called the ‘Garden of Spices’?
(A) Assam
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans. (C)
9. Synagogue is the place of worship of—
(A) Taosim
(B) Zoroastrianism
(C) Judaism
(D) Shintoism
Ans. (C)
10. The first Nobel Prize in Economics was awarded to Tinbergen and Frisch in—
(A) 1969
(B) 1968
(C) 1970
(D) 1967
Ans. (A)
11. Mohoroviac Discontinuity is—
(A) A tear fault in ocean floor
(B) The boundary between Earth’s crust and mantle
(C) Sliding rigid Plates of lithosphere
(D) Mid-Atlantic ridge
Ans. (B)
12. Aspirin is—
(A) Methyl Salicylate
(B) Methyl Benzoic Acid
(C) Acetyl Salicylic Acid
(D) Phenyl Salicylate
Ans. (C)
13. The United Nations Organization was established in—
(A) 1944
(B) 1945
(C) 1950
(D) 1939
Ans. (B)
14. The first Afro-Asian Conference where Panchsheel was advocated was held in—
(A) Cairo
(B) Algiers
(C) Bandung
(D) Colombo
Ans. (C)
15. Super 301 envisages retaliatory action by the United States against countries it believes, to be—
(A) Incurring large external debts and failing in its debt repayment
(B) Violating human rights
(C) Against free enterprise
(D) Blocking free international trade practices
Ans. (D)
16. The first Chairman of Administrative Reforms Committee was—
(A) K. Hanumanthia
(B) Morarji Desai
(C) V.K.R.V. Rao
(D) Amul Desai
Ans. (B)
17. The present Indian Constitution came into force in—
(A) 1949
(C) 1952
(B) 1950
(D) 1148
Ans. (B)
18. From each according to his ability, to each according to his work’ is the basis of—
(A) Socialism
(B) Capitalism
(C) Communism
(D) Fascism
Ans. (C)
19. The term ‘Stagflations’ is used to describe—
(A) Fixed prices and wages
(B) Stagnation in production and inflation
(C) High productivity and price rise
(D) A stagnant economy
Ans. (B)
20. The abbreviation ‘UNEF’ stands for—
(A) United National Eritrean Front
(B) United Nations Emergency Force
(C) United Nations Educational Faculty
(D) None of these
Ans. (B)
21. “Workers of the World Unite” was said by the following—
(A) Karl Marx
(C) Chanakya
(B) Machiavelli
(D) John Stuart Mill
Ans. (A)
22. The term ‘Coup of the teat’ is used for—
(A) Peaceful co-existence of super powers
(B) Constitutional change of government
(C) Change of government due to the death of highest authority
(D) Violent overthrow of government
Ans. (D)
23. Karl Popper is a great name associated with—
(A) Social philosophy
(B) Drama
(C) Psychoanalyst
(D) None of these
Ans. (C)
24. Name the person who was popularly known as “Deshbandhu”.
(A) A.G. Khan
(C) C.F. Andrews
(B) C.R. Das
(D) D. Naoroji
Ans. (B)
25. The author of the ancient Hindu Law is—
(A) Panin
(B) Valmiki
(C) Manu
(D) Lord Krishna
Ans. (C)

6 comments :

Gregor Renk said...

Very useful post. These general awareness questions would help the candidates with their preparations. Keep sharing such stuff here. Even I am going to take LSAT and will soon be starting the preparations. I was just wondering if you could share any LSAT Sample Questions as well.

KLaw School said...

We Offer Comprehensive Correspondence Course for CLAT. To succeed in any entrance exam you need quality material and guidance, your search ends here.Visit To KLaw School Or Visit To KLaw School Shop

Baba Fareed said...
This comment has been removed by the author.
Baba Fareed said...

Best online CLAT coaching classes & other law entrance exams designed by expert faculties of LegalEdge. Our video lectures and courses for CLAT exam will help you clarify all your doubts and crack the exam easily.

Rohil singh said...

Thanks for information , This is very useful for me.
Keep sharing Lean Six Sigma Green Belt Training Bangalore


Hena martin said...

Free clat mock test will help you in preparation for the point of reference based law assertion test. The free clat mock test will guide and help you in illustration a genuine idea of the course of action of genuine law choice test. The Test Series has been something that Testhelper has dependably been tackling and continues for more years.

Post a Comment