Monday, May 16, 2011

civil engineering objective questions

SOCIALIZE IT →


Civil Engineering Through Objective type Questions
civil engineering objective questions
Objective Type Questions & Answers In Civil Engineering For Competitions & Interviews
civil engineering objective questions free Online test
1. Consider the following statements:
1. Bricks lose their strength by 25% when soaked in water.
2. Minimum crushing strength of brick in buildings should be 35 kg/cm
3. The size of modular type bricks is 20 cm x 10 cm x 10 cm including mortar thickness.
Which of the above statements are correct?
A 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 1 and 3 only
D. 2 and 3 only
Ans: D
2. The correct statement in respect of a centrifugal pump is
A The discharge varies in direct proportion to speed as also square of the diameter
B. The head varies as the square of the speed as also of the square of the diameter
C. The discharge varies in inverse proportion to speed as also the cube of the diameter
D. The power varies as the head and square of the diameter.
Ans: B
3. Consider the following statements about theodolites:
1. Transit theodolite is atheodolite in which the telescope can be transited.
2. EDMI is a theodolite fitted with a micrometer for measurements.
3. A double reading theodolite is one in which diametrically opposite segments of the graduated circle are brought into view and the readings are averaged.
Which of the above statements are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 1 and 3 only
D. 2 and 3 only
Ans: A
4. Consider the following statements:
1. Sensitivity of a natural soil deposit cannot be less than 1.0.
2. A saturated loose sand deposit liquefies when water flows through it in upward direction under critical hydraulic gradient.
3. A quick clay has a very high sensitivity.
Which of the above statements are correct?
A. 1, 2 and
B. 1 and 2 only
C. 1 and 3 only
D 2 and 3 only
Ans: A
5. The terminal velocity of a small sphere settling in a viscous fluid varies as the
A. inverse square of the diameter
B. inverse of the diameter
C. first power of its diameter
D. inverse of the fluid viscosity
Ans: D
6. Consider the following statements
1. At shrinkage, limit, th soil remains fully saturated.
2. The shear strength of all soils at liquid limit is the same.
3. The shear strength of all soils at plastic limit is the same.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1 only
Ans: A
7. Refraction error is the least in case of
A. Stadia tacheometry
B. Tangential tacheómetry
C. Subtense bar tacheometry
D. Omnimeters
C
8. In all reaction maximum efficiency is obtained if the
A. Guide vane angle is 90°
B. Blade angle is 90° at the inlet
C. Blade angle is 90° at the outlet
D. Angle of the absolute velocity vector at the outlet is 90°
Ans: D
9. Liquefaction of foundation soil during an earthquake shall not be the reason for cracking of
A. only floors is the building
B. walls and roof in the building
C. beams and columns in the building
D. only balcony in the building
Ans: D
10. Consider the following statements:
1. Drain values are provided at elevated, or higher, points to remove accumulated air.
2. Reflux valve allows flow in one direction only.
3. Drain valves are provided at low points to remove silt and other deposits.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1,2 and 3
B. 2 only
C. 2 and 3 only
D. 3 only
Ans: C
11. Match List-I with List-TI and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Type of survey)
A. Traffic volume study
B. Speed and delay study
C. Spot-speed study
D. Multiple character Studies
List II (Method lintrurnent)
1. Works spotinterview method
2. Doppler radar
3. Floating car method
4. Automatic vehicle counter and classifier
5.. Electronic detector
Code:
A B C D
A. 5 3 2 4
B. 1 3 2 5
C. 5 2 3 4
D. 1 2 4 3
Ans: A
12. Consider the following statements:
1. The minimum value of group index for a soil be taken as zero.
2. The maximum possible value of group index for a soil is twenty.
Which of the above staternent is/are correct?
A. Both 1 and 2
B. 1 only
C. 2 only
D. Neither 1 nor 2
Ans: A
13. A light-house is visible just above the horizon at a certain station at the sea level. Distance between the station and the light house is 60 km. The height of the light house is
A. 243.5 m
B. 4.0 M
C. 287.4 m
D 5.4 m
Ans: A
14. Consider the following statements:
The disadvantages of employing steel pipes in conveyance and distribution of water are, they
1. cannot withstand high negative pressures or vacuums that may be created in them, especially the combined effects of vacuum and external loads of backfill and traffic .
2. are easily affected by acidic or alkaline waters and even atmospheric agencies may produce adverse effects on them.
3. Cannot be used for high pressures.(Generally not used for pressure above 7kg/cm)
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1 only
Ans: B
15. Consider the following statements:
The moment of momentum equation in fluid dynamies can be used
1. To find the torque exerted on sprinklers by water.
2. To determine the force in a flow passage, when stream changes direction! magnitude.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans: C
16. Garret’s diagrams are used to
A. separate base flow from total runoff
B. correct inconsistency in rainfall data
C. determine reservoir capacity
D. design channels
Ans: D
17. Consider the following statements:
The critical value of Reynolds number at which the boundary layer changes from laminar to turbulent depends upon
1. Turbulence in ambient flow
2. Surface roughness.
Which of the above statements is/are correct? . .
A. Neither 1 nor 2
B. 1 only
C. 2 only ,
D. Both 1 and 2
Ans: D
18. In a transit theodolite, error due to eccentricity
of verniers is eliminated by reading
A. both verniers
B. both right swing and left swing
C. ‘right and left faces
D. different parts of main scale
Ans: A
19. An aeroplane is cruising’ at a speed of 800 km/ h at an. altitude where the air temperature is 0°C. The flight Mach number at this speed is nearly
A. 1.3
B. 0.67
C. 0.25
D. 2.4
Ans: B
20.Light reflecting devices used to guide the driver along the proper alignment are called
A. Rumble strips
B. Delineators
C.Attenuators
D. Litter bin
Ans: B

4 comments :

$OUMIK said...

nice. please upload more q & ans

sahil said...

please send me objective solved last 5 year paper my i.d
vimaljneng@gmail.com

sahil said...

civil engineering objective paper

Santhosh yadav said...

plz upload more

Post a Comment