Monday, May 9, 2011

pgt biology and Botany

SOCIALIZE IT →


pgt biology

pgt biology
get prepared for Techers jobs exams PGT Biology
Free Online Practice paper for Pgt Biology Jobs
Free Biology Questions

Botany

1. Morphogenesis in plants is controlled by
(1) Auxins
(2) Gibberellins
(3) Cytokinins
(4) Abscisic acid
Ans. (4)
2. The non-auxin herbicide which is used to kill broad leaved plants in grass lawns is:
(a) Diquat
(b) Dinitrophenol
(c) Dalapon
(d) Dicamba
Ans. (c)
3. In tissue culture:
(a) Normal cells behave as cancer cell.
(b) Normal cells behave as normal cells
(C) Cancer cells behave as normal cells
(d) Cancer cells form callus
Ans. (a)
4. The plants of Cladophora crispata occur as:
(a) Epiphyte
(b) Endophyte
(c) Endozoic
(d) Epizoic
Ans. (d)
5. Which one of the following ratio is constant DNA of a species?
(a) A+T/G+C
(b) A+G/T+C
(c) A+C/T+G
(d) A+U/T+G
Ans. (a)
6. Mycorrhiza is:
(a) Association of root and bacteria
(b) Association of root and fungi
(c) Association of root and algae
(d) Parasitic root
Ans. (b)
Direction: In the following questions more than one of the answers given may be correct. Select the correct answers and mark it according to the code.
Codes:
(1) 1, 2 and 3 are correct
(2) 1 and 2 are correct
(3) 2 and 4 are correct ‘
(4) 1 and 3 are correct
7. Pollen tube of Cycas acts
(1) As an agent for carrying male. Gamete to the egg
(2) As a haustorium
(3) As endosperm
(4) As female cone
Ans. (2)
8. Which of the following conditions are necessary for the growth of the moulds, Mucor or Penicillium?
(1) Warmth
(2) Carbohydrate
(3) Water
(4) Light
Ans. (1)
9. Which of the following characteristics are associated with halophytes plants?
(1) Presence of pneumatophores
(2) Leaves and stem have hairy and waxy covering
(3) Shows viviparous germination
(4) Leaves show Heterophilly
Ans. (4)
10. The characteristic feature of leghaemoglobin are
(1) It is a source of energy
(2) It is a pinkish colour pigment found in nodules
(3) Activated by the presence of Mg2+ ions
(4) It protects nitrogen fixing enzyme nitrogenase from oxygen
Ans. (3)
11. Cyathium is characterized by
(1) Single female flower surrounded by many male flowers
(2) As involucres of bracts enclosing all the flowers
(3) Fleshy inflorescence axis with a pear shaped cavity inside
(4) Single male flower surrounded by many female flowers
Ans. (2)
12. Parietal placentation is found in the members of
(1) Family Cucurbitaceae
(2) Family Solanaceae
(3) Family Brassicaceae
(4) Family leguminosae
Ans. (4)
13. Which of the following is true regarding Guttation?
(1) Occurs through stomata
(2) Occurs through hydathodes
(3) Loss of pure water
(4) Occurs mostly during night and early morning
Ans. (3)
14. Which of the following statements are true for complementary genes?
(1) Both the genes interact to produce a complementary new trait
(2) Pair of nonallelic genes
(3) The F2 ratio is generally 9: 7
(4) The F2 ratio is generally 9: 3: 4
Ans. (1)
15. Coenzymes
(1) Act as a donor of groups of atoms added to the substrate
(2) Act as an acceptor of groups of atoms removed from the substrate
(3) Can not be easily separated from apoenzyme
(4) Do not act as prosthetic group
Ans. (2)
16. Suckers are
(1) Formed from the internodes of underground stem
(2) Formed from the node of underground stem
(3) Roots which are formed from the upper portion of nodes
(4) Roots which are formed from the lower portion of nodes
Ans. (3)
17. Non-cyclic photophosphorylation produces
(1) NADPH
(2) ATP and O2
(3) ATP only
(4) O2 only
Ans. (2)
18. C4 pathway occurs
(1) Only in monocots
(3) In most of the dicats
(2) In monocots
(4) In few dicots
Ans. (3)
19. Link between glycolysis, Krebs’ cycle and ?-oxidation of fatty acid or carbohydrate and fat metabolism is
(1) Acetyl CoA
(2) A compound formed by oxidative de-carboxylation
(3) A 2-carbon compound
(4) oxaloacetic acid
Ans. (1)
20. The enzymes taking part in recombinant DNA technology are
(1) Restriction Endonuclease
(2) Ligase
(3) Reverse transcriptase
(4) Phosphates
Ans. (2)
21. The mode of asexual reproduction in bacteria are
(1) Formation of gametes
(2) Endospore formation
(3) Conjugation
(4) Zoospores formation
Ans. (3)
22. Acid rain is caused by
(1) Sulphur dioxide
(2) Hydrogen chloride
(3) Nitrogen oxides
(4) Phosphates
Ans. (1)
23. Censer mechanism is found in
(1) Aristolochia
(2) Antlrrhinum
(3) Papaver
(4) Cletnatis
Ans. (1)
24. Aerenchyma is present in which of the following plants?
(1) Neptunia
(2) Potamogeton
(3) Bryophyllum
(4) Vallesneria
Ans. (3)
25. One internodes long phylloclade is found in
(1) Ruscus
(2) Opuntia
(3) Asparagus
(4) Calotropis
Ans. (4)

Zoology

1. Lymphoid tissue is found in:
(a) Thymus
(b) Tonsils
(c) Lymph nodes
(d) All of these
Ans. (d)
2. Most widely used bioweapon is:
(a) Bacillus subtilis
(b) Pseudomonas putida
(c) Bacillus anthracis
(d) None of the above
Ans. (c)
3. The vitamin which is essential for blood clotting is
(a) Vitamin-A
(b) Vitamin-B
(c) Vitamin-C
(d) Vitamin-K
Ans. (d)
4. The female genital pore of Pheretima posthuma located upon the segment?
(a) 14th
(b) 16th
(c) 18th
(d) 15th
Ans. (a)
5. Polyp phase is absent in:
(a) Hydra
(b) Aurelia
(c) Physalia
(d) Obelia
Ans. (b)
6. In frog heart, there are cardiac muscles which consist of fibres called
(a) Purkinje fibres
(b) Myonemes
(c) Telodendria
(d) Columnae camae
Ans. (a)
7. Malpighian tubules are:
(a) Excretory organs of insects
(b) Excretory organs of frog
(c) Respiratory organs of insects
(d) Endocrine glands of insects
Ans. (a)
8. Pacemaker is:
(a) AV node
(b) SA node
(c) Bundle of His
(d) Purkinje fibres
Ans. (b)
9. LH and FSH are collectively called:
(a) Oxytocin
(b) Somatotrophins
(c) Luteotrophic
(d) Gonadotrophins
Ans. (d)
10. Who is known as “father of Endocrinology”?
(a) R.H. Whittaker
(b) Pasteur
(c) Einthoven
(d) Thomas Addison
Ans. (d)
11. Which of the following provides most evident proof of evolution?
(a) Fossils
(b) Morphology
(c) Embryo
(d) Vestigial organs
Ans. (a)
12. In Mollusca, eye is present over a stalk, called:
(a) Ostractum
(b) Operculum
(c) Ommatophores
(d) Osphradium
Ans. (c)
13. Among the following, colonial insects are:
(a) Locusts
(b) Mosquitoes
(c) White ants
(d) Bed bug
Ans. (c)
14. In Ascaris, the coelom is:
(a) Schizocoelom
(b) Pseudocoelom
(c) True coelom
(d) Haemocoelom
Ans. (b)
15. ‘Turbellarians’ are free living:
(a) Nematodes
(b) Cestodes
(c) Flat worms
(d) Trematodes
Ans. (c)
16. The characteristic larva of phylum ‘Coelenterata’ is:
(a) Planula
(b) Cysticercus
(c) Rhabdiform
(d) Wriggler
Ans. (a)
17. Podocytes are the cells, present in:
(a) Cortex of nephron
(b) Inner wall of Bowman4s capsule
(c) Outer wall of Bowman s capsule
(d) Wall of glomerular capillaries
Ans. (b)
18. In rabbit, head of epididymis present at the head of the testis is called:
(a) Vas deferens
(b) Cauda epididymis
(c) Gubernaculum
(d) Caput epididymis
Ans. (d)
19. Tendons and ligaments are specialized types of:
(a) Nervous tissue
(b) Muscular tissue
(c) Epithelial tissue
(d) Fibrous connective tissue
Ans. (d)
20. In blood, CO2 is transported majorly as:
(a) Sodium carbonate
(b) Carboxyhaemoglobin
(c) Bicarbonate
(d) CO2 as such
Ans. (c)
21. Animals undergoes inactive stage during winter, is known as
(a) Aestivation
(b) Hibernation
(c) Adaptation
(d) Acclimatization
Ans. (b)
22. Kupffer cells are present in:
(a) Liver
(b) Small intestine
(c) Pancreas
(d) Thyroid gland
Ans. (a)
23. The embryo at 16 celled stages is known as:
(a) Morula
(b) Gastrula
(c) Blastula
(d) Blastomere
Ans. (a)
24. Contractile vacuole in protozoan Amoeba is meant for:
(a) Respiration
(b) Excretion
(c) Locomotion
(d) Osmoregulation
Ans. (d)
25. In which of the following, putrefying bacteria is present?
(a) Intestine
(b) Colon
(c) Stomach
(d) Liver
Ans. (a)

1 comments :

shivshakti soni said...

save water save life

Post a Comment