Tuesday, May 17, 2011

Free Study Material Online MCQ Quiz Common Law Admission Test CLAT

SOCIALIZE IT →


Free Study Material Online MCQ Quiz Common Law Admission Test CLAT
Reasoning Free online test for CLAT
Reasoning Test For CLAT Common law Admission Test
Online Free MCQ Quiz
Multiple Choice Solved Questions CLAT
1. A student ranks 18th in the class of 45, what is his rank from the last?
(A) 27th
(B) 28th
(C) 29th
(D) 30th
Ans. (B)
2. In a row of boys Sandesh is 8th from the right and Chunkey is 12th from the left ,when Sandesh and Chunkey interchange their positions, Chunkey becomes 21st from the left which of the following will be Sandesh’s position from the right?
(A) 8th
(B) 17th
(C) 21st
(D) Cannot be determined
Ans. (B)
Directions:Answer the following questions based on the following alphabet— ABCDEFGHIJKLMNOPQRST UVWXYZ
3. If every even letter beginning from ‘B’ is replaced by odd number beginning with 3, which number/letter will be the third to the right of the tenth number/letter counting from your right?
(A) M
(B) S
(C) 23
(D) None of these
Ans. (D)
4. If the alphabet is written in the reverse order and every alternate letter starting with Y is dropped, which letter will be exactly in the middle in the remaining letters of alphabet?
(A) M
(B) O
(C) M or O
(D) N
Ans. (D)
5. What will come in place of question mark (?) in the following sequence?
BZA  DYE  GXI  KWM?
(A) OVT
(B) NUQ
(C) PVQ
(D) QUA
Ans. (C)
6. If you pick up from the alphabet, the sixth and the fourteenth letters from your right and then pick up, the fifth and the twentieth letters from your left and form a meaningful word, what is the first letter of that word ?
(A) M
(B) B
(C) No meaningful word can be formed
(D) More
Ans. (A)
7. In a certain code ‘FORM’ is written as ‘ERQP’ How will’ CLEAN’ be written in that code?
(A) BOFDO
(C) BODDM
(B) GKHBQ
(D) GMKBQ
Ans. (C)
8. If sign ‘—‘ means ‘plus’ sign ‘+‘ means ‘minus’ sign x means ‘divided by’ and sign ‘÷‘ means ‘multiplied by’. Then simplify— 7—8 x 5 ÷ 6 + 4
(A) 3
(B) 12
(C) l2 3/5
(D) 48 /5
Ans. (C)
9. If ‘—‘ (minus) means ‘multiplied by’, ‘x’ means ‘plus’, ‘+‘means ‘divided by’ and ‘÷‘ means ‘minus’, than the value of 14— l0 x 4 ÷ 16 + 8 is—
(A) 134
(B) 142
(C) 6
(D) 2
Ans. (B)
10. In a club, 20 per cent of the members own only two cars each, 40% of the remaining own 3 cars each and the remaining members own only one car each. Which of the following statements is definitely true from the given statements ?
(A) Only 20% of the total members own three cars each
(B) 48% of the total members own one car each
(C) 60% of the total members own at least two cars each
(D) 80% of the total members own at least one car
Ans. (B)
11. “The Journalists who indulge in yellow journalism should be put behind the bar”. Which of the following would be the strongest argument against this suggestion?
(A) There is bound to be a strong opposition from press
(B) Why only journalists ? What about politicians ?
(C) We should concentrate on other major issues of national importance
(D) Yellow journalism is nothing but little essential spice added to actual happenings around us.
Ans. (D)
Directions—(Q. 12-14): In a village of Bastar district in Madhya Pradesh, only two types of people live who belong to a tribal class. The first type is known as class A, while the other is known as class B. In that village, there is no other type of person except these two. The activities of both types of people are governed by perfectly patterned norms of social behaviour. Each person of the tribe has to obey the norms. They are rigid about this.
As far as marriage is concerned, the following norms are to be followed—
I. The people of class A cannot marry any other member of their own class though they can marry members of class B.
II. After being married, each male member ceases to be a member of that class in which he was born but, automatically, he becomes the member of the other class to which his wife belongs.
III. As far as fema1esare concerned, they remain the members qf their own class after being married.
IV. On his birth, the child automatically becomes the member of his mother’s
class.
V. When any male member becomes widower or divorcee, then he again belongs to the group in which he was born.
VI. No body can marry more than one person according to social laws.
12. One boy, who was born in class B (boy and his wife both can have married and unmarried brothers), which of the following is true—
(A) Can have his uncle which from any class
(B) Can have his daughter in class B
(C) Can have a before divorced son in class B
(D) Can have a son-in-law born in class A
Ans. (C)
13. Which of the following marriage is not permissible according to the social laws?
(A) Any boy of class B marries his father’s sister
(B) Any girl of class B marries his mother’s brother
(C) Any widower born class A marries his brother’s widow
(D) Any widower marries his wife’s sister
Ans. (B)
14. Any class B female can have?
I. Grand father born in class A
II. Grand mother born in class A
(A) Only I can be true
(B) Only II can be true
(C) Either I or II ca be true
(D) Neither I or II can be true
Ans. (A)
Directions—(Q. 15—19): Trace out the missing number in each of the following questions—
15.          6, 8, 10, 11, 14, 14,?
(A) 116
(B) 18
(C) 21
(D) 25
Ans. (B)
16.          759, 871, 647, 1095?
(A) 199
(B) 1191
(C) 334
(D) 542
Ans. (A)
17.           15, 7,?, 14, 60, 28, 120
(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 45
Ans. (C)
18.          13, 15, 15, 17, 17, 17, ?
(A) 21
(B) 14
(C) 20
(D) 19
Ans. (D)
19.              1, 1, 2, 4, 3, ?, 4, 16
(A) 9
(B) 5
(C) 7
(D) 6
Ans. (A)
Directions—(Q. 20—24): These questions consist of two parts. The first has some specific relationship between two words. For establishing same relation in the second part, select an appropriate word from the given alternatives.
20. Food : Eat : :Water:?
(A) Swallow
(B) Drink
(C) Flow
(D) Fire
Ans. (B)
21. Teacher: Students: Doctor:?
(A) Medicine
(B) Patients
(C) Dispensary
(D) Hospital
Ans. (B)
22. Butter: Bread : : Bark: ?
(A) Skin
(B) Shed
(C) Tree
(D) None of these
Ans. (C)
23. Refrigerator: Cool: : Oven:?
(A) Cook
(B) Warm
(C) Heat
(D) Kitchen
Ans. (B)
24. Coal: Engine: : Wax:?
(A) Lamp
(B) Bulb
(C) Torch
(D) Candle
Ans. (D)
25. If A = 2, B = 3 and C = 4 and so on, which word do the numbers 9, 2, 15, 5 represent?
(A) HAND
(B) HARD
(C) HARM
(D) BAND
Ans. (A)

15 comments :

Tamal Kumar Das said...

For Study Materials Previous Year Papers & Preparation Plan For CLAT & Other Law Entrance Exam 2015 Visit http://tsa1998.blogspot.in/2015/01/clat-2015-exam-study-material-tips.html

sandeep dhar said...

I have gone through your study materials for CLAT exam preparations and found it quite useful and good enough to make anyone sufficient to crack the exam. I would like to recommend all to go through these study materials as I believe they cover each and every topic from the CLAT syllabus. Meanwhile I would like to ask you if you would be interested in helping our CLAT Mock Test? It would be very helpful to us to create some quality content if you could spare some time for us. You can check our CLAT Mock Test here ==> http://www.prep.youth4work.com/Law/CLAT-Test

Cina Jain said...

DOEACC CCC Admit Card 2016 will be issued soon. all candidates can check DOEACC CCC Admit Card 2016 which is available on the official website.

Cina Jain said...

CLAT Admit Card 2016 will be issued soon on the official website of CLAT. Check latest notification of CLAT Admit Card 2016 which is releasing on 19th April 2016.

Education Guidance said...

Education guidance is a leading counseling organization to facilitate direct admissions in MBA, medical, engineering, Management Colleges all over the country with the best direct admission consultants in India.

Seo Webcraft said...

Very nice way of Presenting. Amazing content written by the author. Keep posting like that
Admission in law college

Aanya Arora said...

Hello Sir I want to crack nation level entrance examination, will be treally thankful to you if you can suggest me some best books for CLAT Syllabus 2017.

Recruitment Result said...

Please send me the direct link to download the CLAT 2018 exam date sheet.

Entrance Exam Coaching said...

Clat Application Form 2018 Available From January 1 - Register Yourself


CLAT is a common law admission test and CLAT Application Form 2018 will be accessible in the publically by first of January

and last date to fill CLAT Application Form is 31 March 2018

For more Information Visit Us:
http://www.clearlawentrance.com/2017/11/clat-application-form.html

Entrance Exam Coaching said...

Top institutes for DSSSB Coaching in Delhi, joining Success Mantra is a certain shot method to support your prospects in DSSSB, PGT, TGT, or PRT Exams. Phenomenal employees at Success Mantra Coaching focuses give better DSSSB, PGT, TGT, or PRT Exam Coaching than understudies seeking to take Delhi Government Exams.

For More Details Visit Us:

http://www.clearctet.com/p/dsssb-coaching-in-delhi.html

Karan Patel said...

Nice blog for CLAT preparation. Read details of CLAT application form and apply for CLAT entrance exam.

Read details: http://www.clearlawentrance.com/2017/11/clat-application-form.html

KLaw School said...

We Offer Comprehensive Correspondence Course for CLAT. To succeed in any entrance exam you need quality material and guidance, your search ends here.Visit To KLaw School Or Visit To KLaw School Shop

Anonymous said...

CLAT admit card 2018 Click on the link CLAT admit card 2018

Vineesh Nair said...

CLAT 2019 notification will be released in December January for the exam to be held in May 2019. Those who are seriously preparing for CLAT exam can attend online CLAT coaching by legaledge-toprankers.

Unknown said...


Thanks for the Kind Information. This information is very much useful like Downloadallsoft.com. You can allow me to post the upword comment.allinonedictionary.com. Thank you again for posting this.


bdjobmarket.com

Post a Comment