Tuesday, May 17, 2011

General Knowledge Practice paper for ICAR ASRB Assistants preliminary exam

SOCIALIZE IT →


General Knowledge Practice paper for ICAR ASRB Assistants preliminary exam
ICAR Assistant Recruitment Vacancies Test Sample Papers
Practice paper GK for Agricultural Scientists Recruitment Board ASRB Assistants
1. The climate of a place depends on several things, four of which are given below. Which of these is most important?
A. Distance from sea
B. Direction of wind
C. Latitude
D. Ocean streams
Ans:-C
2. If a person in the western hemisphere crosses the International Dateline on April 9, what will be the date when he reaches the eastern hemisphere?
A. April 9
B. April 10
C. April 8
D. April 11.
Ans:-C
3. Which of the following States borders the maximum number of States?
A. Madhya Pradesh
B. Bihar
C. Assam
D. Haryana
Ans:-C
4. Which of the following sports activities was organized in India in 1982?
A. Olympic Games
B. Common Wealth Games
C. Asian Games
D. None of these
Ans:-C
5. The acronym INSAT stands for:
A. India Satellite
B. Indian National Satellite
C. Indian National Salt Training
D. None of these
Ans:-B
6. CSIR is related with—
A. Agricultural research
B. Industrial research
C. Defence research organisation
D. Road research
Ans:-B
7. Lunar eclipse occurs when
A. The Sun comes in between the Moon and the Earth
B. the Moon comes in between the Earth and the Sun
C. the Earth comes in between the Sun and the Moon
D. None of the above
Ans:-C
8. The headquarters of the International Court of Justice is located at
A. Zenewa
B. Hague
C. Paris
D. London
Ans:-B
9. The chemical formula of Baking Soda is
A. Na2CO3.10H20
B. NaHCO3
C. Na2CO3.H20
D. NH4CI
Ans:-B
10. Which one of the following is used to stop bleeding?
A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin B12
D. Vitamin K
Ans:-D
11. Rober’s Cup is associated with
A. Tennis
B. Football
C. Volleyball
D. Basket ball
Ans:-B
12. Match the following
A. Tehri Dam 1. Ganga
B. SardarSarovar 2. Vias and Satluj
C. Indira Gandhi Canal 3. Narmada
D. NagarjunaSagar 4. Krishna
5. Bhagirathi
(a) (b) (c) (d)
A. 5 3 2 4
B. 5 3 2 1
C. 5 3 4 2
D. 5 3 1 2
Ans:-A
13. Normal telephone line used for internet utility is called
(a) Voice Portal
(b) Voice Line
(c) Voice Net
(d) Voice Telephone
Ans:-B
14. The abbreviation SITE stands for:
(a) South Indian Trade Estate
(b). State Institute of Technology and Engineering
(c) Satellite Instructional Television Experiment
(d) System for international Technology and Engineering S
Ans:-C
15. The largest coral reef in the world is found near the coast of which of the following countries?
A. Australia
B. Cuba
C. Ghana
D. Philippines
Ans:-A
16. The association of sea anemone and hermit crab is called as
A. Mutualism
B. parasitism
C. symbiosis
D. commensalisms
Ans:-D
17. Shannon – Weaver index is used to indicate
A. Biodiversity
B. Air pollution level
C. Water pollution
D. Importance of species
Ans:-A
18. Which one of the following non-metals is not a poor conductor of electricity?
A. Sulphur
B. Selenium
C. Bromium
D. Phosphorus
Ans:-A
19. Consider the following statements:
1. In November, 2006 DRDO successfully conducted the Interception test using Prithvi II missile.B.
2. Prithvi II is a surface to- surface missile and -can be deployed to guard the metros against air attacks.
Which of the statements, given above is a correct
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans:-A
20. Who among the following is considered as the inventor of the World Wide Web (www)?
A. Edward Kasner
B. Bill Gates
C. Tim Burners Lee
D. Ajim Premji
Ans:-C
21. Sometimes secondary pollutants like ozone PAN (proxy acyl nitrate) HNO3 H2 SO4 formed from primary pollutants are more toxic than primary pollutants. This phenomenon of increased toxicity in pollutants is called
(a) Synergism
(b) Green house effect
(c) Eutrophication
(d) Biomagnifications
Ans:-A
22. When and where the Mumbai and KoIkata stations inaugurated by the India Broadcasting Company
(a) 1927
(b) 1925
(c) 1928
(d) 1926
Ans:-A
23. Acid rain is caused by sulphur oxides, nitrogen oxides and hydrochloric acid which are produced by industries, automobiles and Thermal power plants using Fossil Fuels.It causes.
(a) Death of fish due to clogging of their gills by exudation of large amount of mucus caused by solubility and availability of toxic metals like aluminium
(b) Defoliation chlorosis, necrosis of plant foliage
(c) Leaching of mineral salts in soil and decolourisation of red stone of Redfort
(d) All the above
Ans:-D
24. Maximum threat to the world is from
(a) Water Pollution
(b) Soil erosion
(c) Ozone hole
(d) Global warming
Ans:-C
25. The comparative study of communication and automatic control processes in mechanical or electronic systems, e.g machines or computers and biological systems, e.g the nervous system of animals, especially humans and birds is termed as
(a) Retrieval of information
(b) Analysis of mutually accepted terms
(c). Cybernetics
(d) Planned and compilled study
Ans:-C
26. In which .year was ISRO (Indian Space Research Organisation) established?
(a) 1980
(b) 1970
(c) 1975
(d) 1969
Ans:-D
27. If the green house effect becomes real and melts Polar ice, which one Of the following regions will first disappear under water.
(a) Islands of Kiribati
(b) Mauritius
(c) Maldives
(d) Hawaie Island
Ans:-A
28. Which pollutant gas is released by cud chewing cattle.
(a) CO
(b) CH4
(c) NO2
(d) CO2
Ans:-B
29. Where is the memorial for unknown soldiers?
A. Gate way of India
B. India Gate
C. Tirmurti
D. Jalianwala Bagh
Ans:-B
30. Who was not a contemporary of Tughlaq?
A. Amir Khusroe
B. Ziyauddin Barani
C. Ainul Mulk Multani
D. Bahlol Lodhi
Ans:-D
31. Which Governor General declared ‘Sari’ illegal and punishable by court?
A. ‘William Bentinck
B. Lord Dalhousie
C. Lord Reading
D. Lord Ripon
Ans:-A
32. Gandhiji has written his autobiography in which language?
A. Hindi
B. Marathi
C. English
D. Gujarati
Ans:-D
33. The quorum required in the Rajya Sabha is—
A. 25
B. 50
C. 100
D. 160
Ans:-A
34. Which one of the following is set up by the Constitution of India?
A. Planning Commission
B. National Development Council
C. Zonal Councils
D. Powers of president
Ans:-D
35. Toda is a—
A. Tribes
B. Logo
C. Name
D. Game
Ans:-A
36. Netherlands’ Currency is—
A. Peso.
B. Pesata
C. Rupiab
D. Guilder’
Ans:-D
37. Who founded the Indian National Congress?
A. W.C. Bannerjee
B. A.O. Hume
C. Sardar Patel
D. Subhash Chandra Bose
Ans:-B
38. Which temperature zone is known as the surplus zone?
A. Tropical
B. Temperate
C. Polar
D. All of these
Ans:-A
39. Subroto Cup is related to—
A. Badminton
B. Hockey
C. Football
D. Polo
Ans:-C
40. Large ‘deposits of uranium are found in—
A. Canada
B. USA.
C. Australia
D. India
Ans:-A
41. Tiger Wood is related to—.
A. Polo
B. Snooker
C. Golf
D. Tennis
Ans:-C
42. Indira Gold Cup is given in—
A. Football
B. Hockey
C. Cricket
D. Swimming
Ans:-B
43. When did. Indian Hockey Team win gold medal in Olympic last?
A. 1988
B. 1980
C. 1984
D. 1976
Ans:-B
44. Which is called the King of Fruits?
A. Apple
B. Banana
C. Mango
D. Pomegranate
Ans:-C
45. National Films Awards were instituted in the year—
A. 1950
B. 1954
C. 1961
D. 1969
Ans:-B
46. The. Indian Constitution makes India
A. Federal
B. Unitary
C. Rigid
D. Partly unitary Partly Fedral
Ans:-D
47. In which ocean is the Cromwell current found?
A. Pacific ocean
B. Atlantic ocean
C. Indian ocean
D. Arctic ocean
Ans:-A
48. Which one of the following rivers has its source outside the Indian Territory?
A Jhelum
B. Beas
C. Chenab
D. Sutlej
Ans:-D
49. Which one of the following substances is made from natural raw materials?
A. Rayon
B. Nylon
C. Polyester
D Polystyrene
Ans:-A
50. Chandrayan- 1 was launched from—
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Sri Han Kota
D. None of these
Ans:-C

2 comments :

David Jonathan said...

Download ASRB Assistant previous year questions from http://imojo.in/16p34l

M. J. said...

Useful..thank you very much

Post a Comment