Tuesday, May 17, 2011

Common Law Admission Test CLAT sample papers with answers Quantitative Aptitude / Numerical Ability

SOCIALIZE IT →


Common Law Admission Test CLAT sample papers with answers
CLAT Sample Question Paper
Common Law Admission Test (CLAT) conducted by National Law Institute
objective questions
Common Law Admission Test
Quantitative Aptitude / Numerical Ability
1. Sonia remembers that her father’s birthday was certainly after eighth but before thirteenth of December. Her sister Sushmita remembers that their father’s birthday was definitely after ninth but before fourteenth of December. On which date of December was their father’s birthday?
(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) Data inadequate
Ans. (D)
2. Sudir remembers that his mother’s birthday is after 15th but before 20th of April, while his sister Kalpana remembers that her mother’s birthday is before 22nd but after 48th of April, if both of them are correct, then on which date is the birthday of their mother?
(A) 18th
(B) 19th
(C) 20th
(D) 16th
Ans. (B)
3. I remember that my brother’s interview is some day between 2nd August and 28th August. My mother remembers that his interview is some day between 26th August and 3rd September. If 2nd August falls on Thursday on which day and date will my brother’s interview be held?
(A) Tuesday
(B) Friday
(C) Monday
(D) Wednesday
Ans. (C)
4. Mala remembers that she had to attend a wedding after 17th July but before 29th July
Lalita remembers that she too had to attend that wedding after 27th July but before 3rd August. When is the wedding day?
(A) 2nd August
(B) 1st August
(C) 26th July
(D) Data inadequate
Ans. (D)
5. Rajesh remembers that his cousin’s birthday is after 10th but before 17th May, His sister Radha remembers that her cousin’s birthday is after 9th but before 12th May. When is the
cousin’s birthday?
(A) 9th May
(B) 10th May
(C) 11th May
(D) Data insufficient
Ans. (C)
66. Devesh leaves house at 20 minutes to seven in the morning, reaches Ramesh’s house in 25th the morning, re4ches Ramesh’s house in 25 minutes, they finish their breakfast in another 15 minutes and leave for their office which takes another 35 minutes. At what time do they leave Ramesh’s home to reach their office?
(A) 7.40A.M.
(B) 8.15A.M.
(C) 7.20AM
(D) 7.55 A.M.
Ans. (C)
7. An application was received by inward clerk in the afternoon of a weak day. Next day he forwarded it to the table of the Senior clerk, who was on leave that day. the senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the application was received by the inward clerk?
(A) Tuesday
(B) Earlier Week’s Saturday
(C) Wednesday
(D) Monday
Ans. (A)
8. A man had missed the bus going to his village when he reached the bus terminal at 3 p.m. At the same time an announcement was made that the next bus for the same destination will leave in 2 hours time, as the bus leaves every seven hours. At what time had the bus left the terminal?
(A) 10. a.m.
(B) 12. p.m.
(C) 9. p.m.
(D) 8. a.m.
Ans. (A)
9.Flight  to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10:45 am., what is the time for the next flight?
(A) 4:10a.m.
(B) 2:20a.m.
(C) 3:30p.m.
(D) 3:20p.m.
Ans. (D)
10. Bus for Hatras leaves every 31/2 hours. If the bus for Hatras has left 20 minutes ago and the next bus as per schedule will leave at 6 : 30 p.m., what is the time now?
(A) 3:00p.m.
(B) 6:10p.m.
(C) 3:20p.m.
(D) 3:50p.m.
Ans. (D)
11. How is ½ % expressed as a decimal fraction?
(A) 0.005
(B) 0.05
(C) 0.5
(D) None of these
Ans. (A)
12. Of which number is 900, 60%?
(A) 1200
(B) 1600
(C) 1500
(D) 1800
Ans. (C)
13. If 4096 = 64.0, then the value of 40.96 + 0.4096 +0.004096 +0.00004096 is —
(A) 7.09
(B) 7.1014
(C) 7.1104
(D) 7.12
Ans. (C)
14. Find the value of 10 +25 + 108 + 169
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(A) 4
(D) 13
Ans. (A)
15. Find the value of [(4)3 + (4)2 + 4 ] – [(4)2 + (4) ]
(A) 40
(B) 48
(C) 64
(D) 80
Ans. (C)
16. Which one date is wrong assuming the other three are right?
(A) Saturday : 7 January, 1965
(B) Saturday: 11 February, 1965
(C) Saturday : 11 March, 1965
(D) Saturday: 14 April, 1965
Ans. (D)
17. Two trains travel in the same direction at 56 km and 29 km per hour and the faster train passes a man sitting in the slower train in 16 seconds. What will be the length of the faster train?
(A) 100 m
(B) 102 m
(C) 120 m
(D) 125 m
Ans. (C)
18. If 0.5 x + 0.7 y = 0.74 and 0.3x + 0.5 y = 0.5 then
(A) x = 0.7 y = 0.5
(B) x = 0.6, y = 0.4
(C) x = 0.5, y = 0.7
(D) x = 0.3, y = 0.5
Ans. (C)
Directions (Q. 19—21): In each of the number series given in these questions, one of the numbers is wrong. Find out the wrong number.
19. 2, 2, 4, 6, 15, 45, 157, 5
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 15
Ans. (B)
20. 508, 252, 124, 60, 28, 14, 4
(A) 252
(B) 14
(C) 60
(D) 28
Ans. (B)
21. 5, 11, 19, 29, 38, 55
(A) 38
(B) 23
(C) 58
(D) 123
Ans. (A)
22. The ratio of first and second class fares between two stations is 4: 1 and that of number of passengers travelling by first aid second class is 1: 40. If Rs. 11000 is collected at total fare, the amount collected from first class passengers is—
(A) Rs: 275
(B) Rs.315
(C) Rs.137.50
(D) Rs.1000
Ans. (D)
23. The average marks of 48 students in a class are 45. The average marks of the boys in the class is 40 and the average marks of girls in the class is 50. What is the ratio between the number of boys and girls in the class?
(A) 3: 5
(B) 4:5
(C) 1:1
(D): Data inadequate
Ans. (C)
24. In a joint family the average age of grand parents is 67 years, the average age of parents is 35 years and that of three grand children is 6 years. What is the average age of family?
(A) 28 4/7 years
(B) 31 5/7 years
(C) 32 ½ years
(D) Data inadequate
Ans. (B)
25. The average earning of a mechanic for the first four days of a week is- Rs. 18 and for the last four day is Rs. 22.  If he earns Rs.20 on the fourth day, his average for the whole week is—
(A) Rs.18.95
(C) Rs.20
(B) Rs.16
(D) Rs.25.71
Ans. (C)

1 comments :

jkaul said...

for more tests: http://www.theopusway.com/knowledge-base/free-resources

Post a Comment