Monday, May 16, 2011

Objective solved questions civil engineering.

SOCIALIZE IT →


Objective solved questions civil engineering.
civil engineering objective type questions answers
Civil Engineering Solved Question Papers
civil engineering quiz questions and answers
Free online Civil Engineering Questions and quiz
Based on UPSC Engineering services exam 2010
1. The live load for a sloping roof with slope 15°, where access is not provided to the roof,
is taken as
A 0.65 kN/rn2
B. 0.75 kN/ rn2
C. 1.35 kN/ rn2
D. 1.50 kN/ rn2
2. The batten plates used to connect the components of a built-up-column are designed to resist
A Longitudinal shear only
B. Transverse shear only
C. Longitudinal shear and moment arising from transverse shear
D. Vertical shear only
3.The duration of any activity in case of a PERT programme is calculated as a weighted average of three time estimates namely the optimistic time to , the pessimistic time tp and the most probable time tm which is given as
4. In ISMC 400 channels placed back to backat a spacing of 26 cm carry an axial load of
160 tonnes. The lacing system should be designed to resist a transverse shear of
A 16 tonnes
B. 12 tonnes
C. 8 tonnes
D. 4 tonnes
5. Consider the following statements of network:
1. Only one time estimate is required for each activity.
2. Three time estimates for each activity.
3. Time and cost are both controlling factors.
4. It is build-up of event-oriented diagram.
Which of the above statements are correctly applicable to CPM network?
A 1 and 3
B. 1 and 2
C. 2 and 4
D 3 and 4
6. If a simply supported concrete beam, prestressed with a force of 2500 kN, is designed by load balancing concept for an effective span of 10 m and to carry a total load of 40 kN/m, the central dip of the cable profile should be
A 100mm
B. 200 mm
C. 300mm
D. 400 mm
7. A circular shaft which has a diameter of 100 mm is subjected to a torque of 5 kN-m. The shear stress, in N/mm2 , induced in the shaft would be
A160/Π
B.120/Π
C.125/Π
D.80/Π
8. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Type)
A. Single angle in roof trusses
B. Double angles in roof trusses
C. Single I section in columns
D. Double I section in columns
List II
(Recommended
Slenderness ratio)
1. 80 — 150
2. 30—60
3. 100- 180
4. 60 — 120
Codes
A B C D
A 3 4 1 2
B. 2 4 1 3
C. 3 1 4 2
D.2 1 4 3
9.
10. Consider the following statements relating to structural analysis
1. Flexibility matrix and its transpose are equal.
2. Elements of main diagonal of stiffness matrix are always positive.
3. For unstable structures, coefficient in leading diagonal matrix can be negative.
Which of the above statements is/are correct?
A 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 Only
D. 3 only
11.
12. Poisson’s ratio is defined as the ratio of
A Longitudinal stress and longitudinal strain
B. Lateral strain and longitudinal strain
C. Longitudinal stress and lateral stress
D. Lateral stress and longitudinal stress
13. Consider the following conditions with respect to plastic analysis :‘
1. Sum of internal and external forces and moments must be equal to zero.
2. At ultimate collapse load, the number of plastic hinges must be just enough to form a mechanism.
Which of the above conditions is/are correct?
A 1 only
B. 2 only
C. Neither 1 nor 2
D. Both land2
14. The base plate of a roof truss is attached to the concrete pier with the help of 16 mm diameter mild steel anchor bolts of grade fy = 250 MPa. What is the maximum pull the base can be subjected to, if the root area of bolt = 0.75 times shank area ?
A 30 kN
B. 67.5 kN
C. 90 kN
D. 120 kN
15. The maximum longitudinal pitch allowed in
bolted joints of tension members is
A 16 times the diameter of the bolt
B. 32 times the diameter of the bolt
C..16 times the thickness of the plate
D. 32 times the thickness of the plate
16. A father notes that when his teenage daughter uses the telephone she takes no loss than 5 minutes for a call but sometimes as much as an hour. 15 minutes calls are more frequent than calls of any other duration. If the daughter’s calls were to be represented as an activity in PERT project, the expected duration of each phone call is?
A 89/6 minutes
B. 101/6 minutes
C.113/6 minutes
D.125/6 minutes
17
18.A propped cantilever of span L is subjected to a concentrated load at mid span. If Mp, is
the plastic moment capacity of the beam, the value of collapse load will be
A. 12Mp/L
B. 8Mp/L
C 6Mp/L
D. 4Mp/L
19. In PERT analysis, the time estimate of
activities correspond to
A Normal distribution
B. Poisson’s distribution
C.β distribution
D. Binomial distribution
20. Consider the following statements:
1. Shape factor
2. Length of the beam
3. Type of loading
4. Yield strength of material
Which of these affect the influence length of
plastic hinge in a beam?
A. 1 only .
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 3 and 4
21
22. Consider the following statements:
1. PERT is activity-oriented and adopts deterministic approach.
2. CPM is event-oriented and adopts probabilistic approach.
3. PERT is event-oriented and adopts probabilistic approach.
Which of the above statements is/are correct?
A 1 only
B. 1 and 2
C. 2 and 3
D. 3 only
23
24.PERT calculator yield a project length of 60 weeks with a variance of 9 weeks. Probability factor, corresponding to 95% probability is 1.647; then the number of weeks required to complete, and project with a probability of 95% is,
A 60.94
B. 62.94
C. 64.94
D. 66.94
25. For an I-beam, the shape factor is 1.12; the factor of safety in bending stress is 1.5. If the allowable stress is increased by 20% for wind or ,earthquake loads, then the load factor is
A 1.10
B. 1.25
C. 1.35
D 1.40
26. A steel plate is 300 mm wide and 10 mm thick. A rivet of nominal diameter 18 mm is driven. The net sectional area of the plate is
A 1800 mm2 .
B. 2805 mm2
C. 2820 mm2
D 3242 mm2
27. At a section along the span of a welded plate girder, in which the web is spliced, the bending moment, at a section is M. The girder is comprised of top flange; web and bottom flange plates all of equal areas. The share of the bending moment taken by splice plates would be
A M
B. M/L
C. M/7
D M/13
28. Consider the following stipulations in designing a laced column
1. Single lacing systems on opposite planes shall preferably be in the same direction so that one is the shadow of the other.
2. Lacing bar should be a flat section.
3. The slenderness ratio of the lacing bars for compression shall not exceed l80.
4. Laced compression members are to be provided with tie plates at ends.
Which of the above observations is/are correct?
A 1 only
B. 1 and 3
C. 2 and 4,
D. 1 and 4
29. At the location of a plastic hinge,
A Radius of curvature is infinite
B. Curvature is infinite
C. Moment is infinite
D. Flexible stress is infinite
30
31. Consider the following statements:
Entrainment of air in concrete is done so as to
1. Increase the workability.
2. Increase the strength.
3. Increase the resistance to freezing and thawing
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 only
C. 1 and 3 only
D. 3 only
32. Consider the following statements is work breakdown structure
1. It is a graphical representation of entire programme.
2. The Top-Down approach to planning is adopted.
3. The Down-Top approach to planning is adopted.
4. It is suitable for complex projects.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1 only
B. 2 and 4
C. 3 and 4
D. 4 only
33. If P is the percentage of water required for determination of normal consistency of cement, then percentage of water to be added for determination of initial setting time is
A. 0.70P
B. 0.75 P
C. Q.80 P
D. 0.85 P
34. Consider the following statements regarding the. slope of cost-time curve:
1. It is given by difference between normal cost and crash cost divided by crash time.
2. It is given by difference between crash cost and normal cost divided by difference between crash time and normal time.
3. It is given by difference of crash cost and normal cost divided by normal time.
4. It is given by ‘crash cost not divided by crash time.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1 only
B.2 and 3
C. 2 only
D. 3 and 4
35. Consider the following statements:
1. The crushing strength of concrete is fully governed by water-cement ratio.
2. Vibration has no effect on strength of concrete at high water-cement ratios.
3. Workability of concrete is affected by improper grading of aggregates.
Which of the above statements.is/are correct?
A. 1,2 and 3
B. 2 and 3 only
C. 2 only
D.3 only
36. The load carrying capacity of a column designed by working stress method is
500 kN. The ultimate collapse load of the column is
A 500 kN
B. 662.5 kN
C, 750kN
D.1100 kN
37. Consider the following statements:
1. Strength of concrete cube is inversely proportional to water-cement ratio.
2. A rich concrete mix gives a higher. strength than a lean concrete mix since it has more cement content.
3. Shrinkage cracks on concrete surface are due to excess water in mix.
Which of the above statements is/are correct?
A 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 2 only
D. 2 and 3 only
38. A beam of symmetrical. I-section, made of structural steel has an overall depth. of 300 mm. If the flange stresses developed at the top and bottom of the beam are 1200 kg/cm2 . and 300 kg/cm2 . respectively, then the depth of neutral axis from the top of the beam would be
A 250mm
B.240mm
C. 200 mm
D. 180 mm
39. Consider . the following statements:
Admixtures are added to concrete to
1. Increase its strength.
2. Reduce heat of hydration.
3. Delay the setting of cement.
4. Reduce water-cement ratio.
Which of the above statements is/are correct?
A 1 only
B. 1 and 2
C. 2 and 3
D. 3 and 4.
40. A building contractor discovers from his record that in the last 200 slab castings his mixer machine broke down 21 times. During each breakdown, he had to pay on an average about Rs. 2,500 for idle labour. A standby mixer machine, if hired on the day of slab casting, would cost him Rs. 200 per day. The expected loss is more than the mitigation expense of hiring the mixer by
A Rs. 151.50
B. Rs. 241.50
C. Rs. 262.50
D. Rs. 283.50
41. A steel beam is replaced by a corresponding aluminium beam of same cross-sectional shape and dimensions, and is subjected to same loading. The maximum bending. stress will
A Be unaltered
B. Increase
C. Decrease
D.Vary in proportion to their modulus of elasticity
42
The distribution factors for members AE and AC of the box section are
A 0.5 and 0.5
B. 0.6 and 0.4
C. 0.25 and 0.75
D. 1 and zero
43
44.Consider the following activities:
1. Pouring of concrete
2. Erection of formwork
3. Curing of concrete
4. Removal of formwork
What is the correct sequence on a network of these activities?
A 1—2—3—4
B.2— 1—4—3
C.2—1—3 —4
D.1—3—2—4
45. Which one of the following is relevant to Activity on Node (AON)?
A. Dummy activities may be many
B. There will be no dummy activities
C. It is used for quite complex project
D. It is easier to associate with time flow of activities
46. Consider the following statements about the
air entraining admixture in concrete:
1. Improve workability
2. Improve durability
3. Reduce segregation during placing
4. Decrease concrete density
Which of the above statements are correct?
A. 1,2,3and4
B. 1 and 2only
C. 2 and 3 only
D. 3 and 4 only.
47.
The RC slab, simply supported on all edges as in above figure, is subjected to a total UDL of 12 kN/m2. The maximum shear force! unit length along the edge ‘BC’ is
A 16kN
B. 12kN
C. 8kN
D. 30kN
48.
The above figure indicates a project network; the number at each activity represents its normal duration in days. The critical path is along
A 1—2—3—6—7— 8
B. 1—2 —4—5—7 — 8
C. l—2——5—7— 8
D. 1—2—4—6—7 — 8
49.
50
In the above network, the duration of activities are written along their arrows. The critical path of the activities is along
A 1—2—3—5—7—8
B. 1—2—3—6—7—8 .
C. 1—2—4—5—7—8
D. 1—2—3—4—5—7—8
Answers:
1A
2C
3B
4D
5A
6B
7D
8B
9D
10B
11A
12B
13D
14A
15C
16D
17B
18C
19C
20B
21A
22D
23D
24C
25D
26B
27C
28D
29B
30D
31C
32B
33D
34C
35B
36C
37A
38B
39B
40#
41A
42A
43D
44C
45B
46A
47A
48B
49C
50A












1 comments :

Kunal said...

Nice blog dear I like the way as you present your view among the all visitors. I would like to join you again on this blog it’s a very nice visit on this blog. It’s very attractive and effective for visitors. Pressure Die Casting Components , Aluminium Pressure Die Casting

Post a Comment