Tuesday, May 17, 2011

Common Law Admission test CLAT 2009 legal Aptitude Solved paper

SOCIALIZE IT →


Common Law Admission test CLAT 2009 legal Aptitude  Solved paper
memory based

1. Which is the oldest Code of Law in India?
(A)    Naradasmriti
(B)    Manusmriti
(C)    Vedasmriti
(D)    Prasarsmriti
2. Private international law is also called?
(A) Civil law
(B) Locallaws
(C) Conflict of laws
(D) Common law
3. A nominal sum given as a token for striking a sale is called?
(A) Earnest money
(B) Advance
(C) Interest
(D) Solatium
4. Joint heirs to a property are called?
(A) Co-heirs
(B) Coparceners
(C) Successors
(D) Joint owners
5. The right of a party to initiate an action and be heard before a Court of law is called?
(A) Right in rem
(B) Eight in personam
(C) Fundamental right
(D) Locus standi
6. Indian Parliament is based on the principle of?
(A) Bicameralism
(B) Universal Adult Franchise
(C) Dyarchy
(D) Federalism

7. The Supreme Court held that evidence can be recorded by vid in the case?
(A) State of Maharashtra Vs. Prafull B. Besai
(B) Paramjet kaur  Vs. State of Punjab
(C) Pappu Yadav Vs. State of Bihar
(D) Bachan Singh Vs. State of Punjab
8. When the master is held liable for the wrongful act of servant, the liability is called?
(A) Strict liability
(B) Vicarious liability
(C) Tortous liability
(D) Absolute liability
9. The act of unlawfully entering into another’s property constitutes?
(A) Trespass
(B) Restraint
(C) Appropriation
(D) Encroachment
10. Which Parliamentary Committee in Indian system of democracy is chaired by a member
Opposition Party?
(A) Estimates Committee
(B) Joint Parliamentary Com mittee
(C) Public Accounts Committee
(D) Finance Committee
11. Supreme Court held that Preamble as a basic feature of Con stitution cannot be amended
the case of?
(A) Golaknath Vs. State of Punjab
(B) Maneka Gandhi Vs. Union of India
(C) S. R. Bommai Vs. Union of India
(D) Kesavananda Bharati Vs.state of Kerala
12. In the year 2002 the Competition Act was enacted replacing?
(A) Trade Marks Act
(B) Copy Right Act
(C) Contract Act
(D) MRTP Act
13. A right to recover time barred debt is?
(A) Universal right
(B) Perfect right
(C) Imperfect right
(D) Fundamental right
14. The law relating to prisoners war has been codified by?
(A) Geneva Convention
(B) Vienna Convention
(C) Paris Convention
(D) None of the above
15. Public holidays are declared under?
(A) Criminal Procedure Code
(B) Civil Procedure Code
(C) Representation of the People Act
(D) Negotiable Instruments Act
16. When a person is prosecuted for committing a criminal offence, the burden of proof is on?
(A) Accused
(B) Prosecution
(C) Police
(D) Complainant
17. Offence which can be compromised between the parties is known as?
(A) Non-compoundable Offence
(B) Congnizable Offence
(C) Compoundable Offence
(D) Non-cognizable Offence

18. Husband and wife have a right to each others company. The right is called?
(A) Conjugal right
(B) Human right
(C) Civil right
(D) Fundamental right
19. A person ‘dying intestate’means he?
(A) Died without Legal Heirs
(B) Died without Making a Will
(C) Died without any Property
(D) Died without a Son
20. If a witness makes a statement in Court, knowing it to be false, he commits the offence of?
(A) Forgery
(B) Falsehood
(C) Perjury
(D) Breath of trust
21. A child born after father’s death is?
(A) Posthumous
(B) Heir
(C) Intestate
(D) Illegal
22. A formal instrument by which one person empowers another to represent him is known as?
(A) Affidavit
(B) Power of Attorney
(C) Will
(D) Declaration
23. The temporary release of prisoner is called?
(A) Parole
(B) Amnesty
(C) Discharge
(D) Pardon
24. The offence of inciting disaffection, hatred or contempt against Government is?
(A) Perjury
(B) Forgery
(C) Sedition
(D) Revolt
25. India became the member United Nations in the Year?
(A)1956
(B) 1945
(C)1946
(D) 1950
26. A party to the suit is called?
(A) Accused
(B) Plaintiff
(C) Litigant
(D) Complainant
27. Who heads the four member Committee appointed to study the Centre-State relations, especially the changes took place since Sarkaria Commission
(A) Justice M. M. Punchi
(B) Justice Nanavati
(C) Justice Barucha
(D) Justice Kuldip Singh
28. No one can be convicted twice for the same offence. This doctrine is called?
(A) Burden of proof
(B) Double conviction
(C) Double jeopardy
(D) Corpus delicti
29. A participant in commission of crime is popularly known as?
(A) Respondent
(B) Under-trial
(C) Defendant
(D) Accomplice
30. Which of the following is not payable to Central Government?
(A) Land revenue
(B) Customs duty
(C) Income tax
(D) Wealth tax
31. Where is the National Judicial Academy located?
(A)  Kolkata
(B) Bhopal
(C) Delhi
(D) Mumbai
32. Who have constitutional right to audience in all Indian Courts?
(A) President
(B) Chief Justice of India
(C) Attorney General
(D) Solicitor General of India
33.Which of the following is not included in the Preamble to the
Constitution?
(A) Morality
(B) Justice
(C) Sovereign
(D) Socialist
34. ‘Court of Record’ is a Court which?
(A) Maintains records
(B) Preserves all its records
(C) Can punish for its contempt
(D) Is competent to issue writs
35. A judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of?
(A) Gross inefficiency
(B) Delivering wrong judgments
(C) Senility
(D) Proved misbehaviour or incapacity
36. Fiduciary relationship means a relationship based on?
(A) Trust
(B) Money
(C) Contract
(D) Blood relation
37.The Chairman of Tehelka Enquiry Commission is?
(A) Justice Kripal
(B) Justice S N. Phukan
(C) Justice Saharia
(D) Justice Liberhan
38. The concept of judicial review has been borrowed from the
Constitution of?
(A) U.S.S.R.
(B) U.K.
(C) U.S.A.
(D) Switzerland
39. Every duty enforceable by law is called
(A) Accountability
(B) Obligation
(C) Burden
(D) Incidence
40. The killing of a new born child by its parents is?
(A) Malfeasance
(B) Infanticide
(C) Abortion
(D) Foeticide
41. Offence of breaking a divine idol is?
(A) Saluspopuli
(B) Crime
(C) Sacrilege
(D) Blasphemy
42. A person who goes underground or evades the jurisdiction of the Court is known as?
(A) Offender
(B) Underground
(C) Absentee
(D) Absconder
43. What is a caveat?
(A) A warning
(B) An injunction
(C) Writ
(D) Certiorari
44. Muslim religious foundations are known as?
(A)Din
(B) Wakfs
(C) Ulema
(D) Quzat
45. Beyond what distance from the coast, is the sea known as ‘High Sea’?
(A) 20 Nautical miles
(B) 300 Nautical miles
(C) 200 Nautical kms
(D) 12 Nautical miles
Answers
1B
2C
3B
4A
5D
6A
7A
8B
9A
10C
11D
12D
13C
14A
15C
16B
17C
18A
19B
20C
21A
22B
23A
24C
25B
26B
27A
28C
29D
30A
31B
32C
33A
34C
35D
36A
37B
38C
39B
40B
41C
42D
43A
44C
45D

2 comments :

sargam india said...

Buy Cheapest refrigerator online from

Sargam Electronics

RISHIKESH YADAV said...

question 15 answer is wrong

Post a Comment