Monday, May 9, 2011

BED entrance exam previous Solved Questions Logical & Analytical Reasoning

SOCIALIZE IT →


BED entrance exam previous Solved Questions Logical & Analytical Reasoning

BED entrance exam previous Solved Questions Logical & Analytical Reasoning
B. Ed. Entrance Practice Material to prepare for the exam
Solved Question on verbal Reasoning
Question papers, exam papers Logical & Analytical Reasoning
1. What should come in the place of (?) in the given series?
ACE, FGH ? PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL
Ans. (A)
2. Typist: Typewriter: Writer:?
(A) Script
(B) Pen
(C) Paper
(D) Book
Ans. (B)
3. Paint: Artist : : Wood: ?
(A) Furniture
(B) Forest
(C) Fire
(D) Carpenter
Ans. (D)
4. acme : mace : alga:?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala
Ans. (D)
5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?
(A) UTOPTU
(B) UOTUPT
(C) TUOUTP
(D) TUOTUP
Ans. (D)
6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
Ans. (C)
7. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D)G
Ans. (C)
8. What should come in the place of question mark in the following series?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
Ans. (D)
9. Select the correct option in place of the question mark.
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
Ans. (C)
10. What should come in the place of question mark in the following series?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(C) 52
(B) 49
(D) 56
Ans. (B)
Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the other three.
11. (A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Agra
Ans. (D)
12. (A) January
(B) February
(C) July
(D) December
Ans. (B)
13. (A) Bible
(B) Panchsheel
(C) Geeta
(D) Quran
Ans. (B)
14. (A) Star
(B) Sun
(C) Sky
(D) Moon
Ans. (C)
Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.
15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) None of these
Ans. (D)
16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left?
(A) V
(B) T
(C) W
(D) Y
Ans. (B)
17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right?
(A) V
(B) X
(C) W
(D) I
Ans. (C)
Directions—(Q. 18 to 20): Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
18. (A) Green
(B) Red
(C) Colour
(D) Orange
Ans. (C)
19. (A) Rabbit
(B) Crocodile
(C) Earthworm
(D) Snail
Ans. (A)
20. (A) Polo
(B) Chess
(C) Ludo
(D) Carrom
Ans. (A)

19 comments :

sudha said...

Paatashaala Thanks for the Blog,
Telangana SCERT B.Ed (Bachelor of Education) Telugu Medium Text books (Resource Books) of all Subjects – PDF Free Download – -Gurukul Teachers Mains Exam Study Material.

vinod kumar said...

Hello bed admission 2018 who are interested in B Ed Degree course, they can apply for B Ed distance learning course & BEd Admission 2018.

monu said...

Good news BEd admission 2018 are interested in B Ed Degree course, they can apply for B Ed distance learning course & BEd Admission 2018.

priyanka Chabbra said...

nyc info
The interested candidates have to qualify the entrance and IPU CET 2018 Exam. The exam is conducted in the month of April 2018. The application form starts from January 2018, and you can apply from the official website
The Guru Gobind Singh Indraprastha University has released the notification for IPU CET 2018 Application Form.
Guru Gobind Singh Indraprastha University (GGSIPU) will release the IPU CET 2018 Admit card for the candidates seven days before the entrance exam.
The IPU CET will declare the results in the end of the month May 2018. The IPU CET 2018 results will publish on different dates for different courses.

vinod kumar said...

The Odisha SCERT 2018 Admission is an entrance exam conducted to provide admission into teaching course.

vinod kumar said...

up bed exam syllabus 2018 can download UP BEd Exam Pattern 2018 online for all subjects.

Raj hmara said...

The Odisha SCERT Admission will be stated you can check details of Odisha SCERT Admission 2018.

All Board Result 2018 said...

The Odisha SCERT application form 2018 Will be declared soon at official site. Interested contenders can fill up the online odisha scert admission 2018 through the official website.

TCN Digital said...

nice blog
Sonipat City

ABC said...

Last date for Odisha SCERT Is 20th June 2018. Hurry up to apply for Odisha SCERT before the last date at official website.

Ash Rai said...

Apply Online Odisha SCERT Application Form 2018 from the official website The Odisha SCERT Application Form 2018 has released date on 25th May 2018 to 20th June 2018.

ujawal singh said...

Odisha SCERT Application Form 2018 has been released by official website of Director of Teacher Education and SCERT, candidates can fill online application form for Odisha SCERT B.Ed, M.Ed, DEI.Ed from online official website. check SCERT Odisha Admission Form 2018 & Exam Date.

nk iletsfly said...

odisha SCERT has been stard online last date 20th june 2018.

nk iletsfly said...

odisha SCERT has been stard online last date 20th june 2018.

Hind Biz said...

thanks for sharing nice blog Hindbiz

GovtGuide said...

good article written by you nice blog Hindbiz

sonu kumar said...

The UP BEd 2018 Entrance Exam Application Form will available on the online you can check notification go to official website.

Mobile Post said...

nice website jobcliq

Best Smartwatches 2019 said...

Laptops Reviews you can check it now

Post a Comment